con1_meny_top_over.png  con1_meny_top_shadow.png
con1_logo        Glöte Byalag
con1_meny_top_under.png

   

 

År 2003

Glötkroken

Påskdagen bjöd på ett strålande väder precis som de övriga påskdagarna. Vi kan nog inte dra oss till minnes när det var så grannt under påsken som detta år. Vindstilla, sol och 15 grader varmt samt fortfarande is och snö. Förutsättningarna för att anordna fisketävling var de bästa. Därför kom det ett 50-tal personer till fiskeklubbens tävling Glötkroken. Förväntningarna var stora när Ingmar Stenberg sköt startskottet.

Under vintersäsongen har det tagits upp en hel del fina öringar runt kilot, ja så sent som samma morgon intill strömmen. Men vid detta fiske blev det klent. Men vad gjorde det. Vi fick diskutera och fika och lapa sol istället. När vi vägde in så visade sig att det jämnaste och bästa resultatet fick familjen Stenberg. Grattis!

Ungdomsklassen: Malin Stenberg 480 g, Marcus Stenberg 160 g

Vuxenklassen: Anneli Stenberg 575 g, Ingmar Stenberg 370 g, Maj-Britt

Stenberg 365 g och Ulf Norring 290 g.


Tomtar i Glöte

I Glöte delar tomtar ut julklappar på julaftonen, så var det i år också. De kom på var sin skoter klädda i hundskinnspälsar. Julklappssäcken hade ställts på förstukvisten och när tomtarna kom var det bara för dem att ta säcken, knacka på dörren samt gå in och dela ut julklapparna. Den som försöker få reda på vilka som är tomtar får bara ett grymtande till svar. Långt efteråt försöker man lista ut vilkahat som var tomtar detta år. Men ingen vill berätta. Så lever tomtarna vidare kommande år hoppas vi. Men det verkar svårt med återväxten av tomtar, så ibland har de gamla tomtarna måst ta vid. Traditionen finns nedskriven redan 1926 men troligen höll man på långt tidigare. På den tiden samlades paketen in från hela byn på ett ställe för att sorteras i säckar till varje gård. Då kördes säckarna ut med häst och släde och delades sedan ut.

Julotta i kapellet

En annan tradition är julottan i Glöte kapell. Vem vill inte gå dit i den mörka vintermorgonen när vägen kantas av mängder med marschaller. Julottan hålls på hatAnnandagen eftersom prästerna inte räcker till att vara på alla ställen på Juldagen. Leif Westberg var förrättande präst. Leif har nu varit ca ett år i Svegs Pastorat. Kapellet var fyllt av ca 70 personer och de flesta sjöng de psalmer som hör julottan till. Den klaraste stämman hade dock Anna-Kari Frisk som gladde oss min sin solosång. Börje Ribacke var pianist och organist. Kyrkvärdarna hade denna gång hjälp av Malin Stenberg , återväxten kanske därmed är tryggad på den kanten.

Rapporterade Lars Fohlin


En björn skjuten

Under älgjaktens första vecka får älgjägare skjuta björn i Glöte, såvida det finns någon kvar av den kvot som Länsstyrelsen beslutar om. I år fick Mats Bolin från Öland chansen, som han väntat på så länge. Mats har jakt som sin stora hobby. Han är en mycket skicklig skytt och är en av de flitigaste att nedlägga älgar. Det var under älgjaktens tredje dag som han från ett torn fick syn på en björn. "Den var synlig ett bra tag så jag hade inte några svårigheter att skjuta den", förklarade Mats.


Brännboll och byfest

Årets brännbollsturnering hade samlat ett 40-tal deltagare i åldern 5 – 75 år! Som vanligt ville vi män visa att takterna sitter kvar sedan skolans brännboll, men så är det ju inte alltid. Vi missar och inte kan vi ta råd från våra barn att hellre använda det platta breda slagträet, vi ska liksom visa att vi kan. Men å andra sidan är det ju en lek som barnen tycks uppskatta mest. Och så är det en trivsam samvaro, som lockar till lite ansträngning och skratt.

Senare på kvällen höll vi byfest. Kvällen var ovanligt varm och dessutom vindstilla, som gjord för utomhusaktiviteter. Därför beslöt vi att flytta festen från Glötegården till Fohlins på Svedonäset. Snabbt flyttades bord och stolar och det dukades tillhat långbord. Surströmming, sill och korv åts av ett femtital ortsbor och stugägare. Sedan blev det stafettlekar och miniorientering och alla fick möjlighet att röra på sig. Till kaffet och tårtan blev det frågesport allt medan solen sakta letade sig ned bakom Hovärken. Då barnen for hem med sina föräldrar var de trötta och man anade att de somnade ganska snart. Det blev en lyckad kväll tack vare alla trevliga medverkande.


Jaktbal lördagen 31 augusti

Vad är som att vara på dans i ett gammalt föreningshus. Ja, gillar man att dansa är det en höjdare. Hit till Glötegården kom man denna kväll för att just deltaga i den traditionella jaktbalen. Många föreningshus och dansställen har svårt att ordna allmän dans. Det är liksom inte modernt med ”styrdans” nu för tiden, som ungdomarna brukar säga! Men Glöte lyckades locka människor från bl a Funäsdalen, Hede och Sveg. Och dansa fick vi, till musik som spelats av Elvis och Sven-Ingvars. De sistnämnda har föresten varit där och spelat en gång i tiden. I pausen blev det kaffe och smörgås precis som det alltid brukar bli. Samtidigt fick man tillfälle att prata med dem man inte sett på en tid.

När vi stannade kvar på trappan efter dansen minns vi våra nya bekantskaper och undrade stilla om vi ses nästa år igen...

 
   

© Glöte Byalag | info@glotebyalag.se | Sidan uppdaterad 2018-11-27