con1_meny_top_over.png  con1_meny_top_shadow.png
con1_logo        Glöte Byalag
con1_meny_top_under.png

   

 

År 2002

Vandringar

Byalagets utflykter I denna varma och soliga sommar, som går till historien, som den finaste i mannaminne, råkade vi pricka in tre datum för Byalagets utflykter, när regndagar inföll! Nåväl, Erik J. Bergström och alla deltagare, som infann sig, var mycket motståndskraftiga mot dåligt väder och regn, så utflykterna blev ändå mycket lyckade!

18 juli samlades vi, 17 personer, på Glötegården och åkte ut Djursvallsvägen några km, där vi parkerade och vandrade den gamla stigen till Österåsvallen. Där fick vi höra om platsens historia och gå runt och studera de välbevarade husen, liksom även de nästan försvunna resterna av vissa vallar. Sju vallar har där varit, men det var i olika epoker. Laga skiftet ändrade ju en hel del här, som på många ställen. Den 25 juli bar det av till Sörvallen där vi fick krypa in i stugan hos Oskar Andersson. Vi fick rum alla 17. Det blev en härlig stämning där inne, när vi satt tätt i en rundel runt rummet och den ene efter den andre berättade minnen därifrån. Regnet ute förstärkte den mysiga känslan inne!

Efter det rullade bilarna upp till vändplanen på Sörvallsvägen med ett stopp på vägen, där vi kunde studera lämningar av en blästerugn. Därefter vidtog en brant vandring upp på Glötesåsen. Elva tappra var ända uppe till replipunkten med anslagstavla och bänkar, som iordningställdes härom året. Utsikten var grådisig, men vacker! (Fikat intogs i bilarna vid vändplan.)

1 augusti var 15 pers med på besöken till kalkugnen, platserna för det gamla föreningshuset, gamla dansbanan, dammen, kraftstationen och lämningar efter bebyggelse vid Kjeldtäkten. Eftersom undertecknad inte kunde närvara den gången, kan jag inte beskriva närmare om upplevelserna, men det ryktades att några av besökarna nog upplivade en del minnen från ungdomens dagar?

Som en avrundning efter sommarens träffar, hade vi en samling på Glöte kapell med Erik J, där han berättade om sin nyutkomna bok "Härjedalens förlorade söner." Detta gick av stapeln lördag 5 oktober och 37 personer blev vi den eftermiddagen. Erik berättade även om att han nyligen hittat okända anor efter 1600-talsprästen i Hede Olof Jonsson Blix. En av hans dotter Saras ättlingar, Anna Olofsdotter f.1826, kom till Glöte och gifte sig med Jöns Olofsson Frisk Hånäs. Alla som härstammar från dem kan alltså räkna sig som Blixättlingar. Blix sägs vara en norsk adelssläkt, vitt förgrenad och som tilldrar sig stort intresse i vida kretsar enligt Erik.

På slutet av träffen fick vi titta på bilder, som Maj-Britt Jonsson hade med sig. Hon hittade haten låda gamla glasplåtar i Dravagen för ett par år sedan, lämnade dem till Erik, som i sin tur lämnade dem till Länsmuseet. Där har de kopierats och nu försöker man identifiera allt som är möjligt. Eventuellt ska vi försöka starta träffar i vinter, för att fundera över Länsmuseets projekt om 1900-talets historia, speciellt perioden 1950-2000. Den har vi ju alla med oss och kan få kul att diskutera tillsammans! Vore bra om intresserade av detta kunde skriva en rad på klotterplanket! Lämplig dag och tidpunkt t.ex. TACK!

Vid tangenterna satt

Gunnel


Fäboddagen

För tredje året i rad ordnade byalaget en fäboddag. Den hölls söndagen den 20 juli på Småhamrarna. Vädret var perfekt för uteaktiviteter och alla njöt av det som bjöds i form av fika, Flötgröt, kjäsmus, gum, kolbullar och nyfångad fisk. Vi fick se hur man gör slår med lie och hässjar ett nog så tungt jobb, som några tyska ungdomar försökte sig på med gott resultat. Att laga nät, färga garn med naturens egna material, väva band samt att binda lövmattor är kanske få som håller på med nu för tiden, för att inte tala om tvåändsstickning. Allt detta går ju att köpa färdigt!! Men denna dag ville vi visa gammal teknik för att visa andra men också för att genom träning försöka bevara gamla kunskaper.

Gärdsgårdar är populära nu för tiden och finns också att köpa i olika utförande. Här fortsatte vi på de tidigare årens byggande med ett gammaldags utföranhatde. Och tänk vad Öhrners kolbullar, gjorda över öppen eld, smakade under arbetenas gång! Många provade på teknikerna men kunde konstatera att man behöver träning och kanske väckte vi en och annan för att själv fortsätta.

Sporrade över det stora antalet besökare kommer sannolikt byalaget att även nästa sommar ordna en fäboddag.

Vid pennan

Lars F


Skotersafari 6 april

En skotersafari går ej ut på att åka skoter och grilla korv, helst vill man åka till olika ställen gärna äldre platser där ej så många vet om hur det varit på platsen. Årets skotersafari startade 9 på Glötesjön. Uppslutningen var mycket god 23 skotrar ca 40 personer. Vädret var mycket bra. Färden gick mot okänt mål för alla utom 5 st. Resan gick mot Dyckessjön vidare förbi Brännskogen.

Första stoppet var Dyckesdammen, min första fråga var om någon visste varför vi stannade här, ingen visste något. Under senare del av 18800-talet till ca 1955-60 var det stor aktivitet här, särskilt under vintern. Här hade man byggt en vall med en dammlucka så att man kunde dämma upp myren och fylla den med vatten. Hit körde man virke med hästar (6-10 st) hela vintern. Man lade även virke nedanför dammen efter ån. Här fanns det en timrad koja och ett stall men kojan brann upp på ett mystiskt sätt. Efter branden kördes en barack till platsen.

År 1934 blev det kocklag här, kocka var Berna Sandelin. Alla körare och huggare fick ihatnte plats här utan en del bodde i Brännskogen i salen. Huggarna högg året om. Det finns rester efter en flottränna efter ån mot Brännskogen, den användes i slutet av 1800-talet och i början av 1900 talet. När våren kom stängde man dammluckan och Lars på Smaländan var dammvakt. När sedan dammen var full öppnade man dammluckan i omgångar för att hinna med att få iväg virket. Vid Bergviks kojan ca 1-2 km längre ner efter ån fanns det ett svårt fall. Där blev det ofta stora timmerbröten. Efter 3-4 timmar var dammen tömd och allt virke förhoppningsvis borta för vidare färd mot Linsell i första hand. Efter denna genomgång gick skoterfärden mot nytt mål.

Efter ca 1,5 mil kom stoppet Önet heter platsen flera gamla slåtterängar som tillhör Råndalen. Här kom vår första fikarast. Här finns det fortfarande rester efter flera stora slåtterängar, en del bevarade hölador men många är tyvärr fallfärdiga men ett ställe är fortfarande i bruk. Kl 4 skulle man börja slå med lie för då var de lite frost kvar, då gick det lätt att slå den fina gräset som fanns här. Man gick i regel 4-6 man efter varan, så höll man på hela dan.

Skoterfärden gick vidare mot Råndalen vidare mot Sörvallarna ina är Hede socken största vallar 10 st. På midsommarafton gick man i regel hit med korna, då var det grönt i Råndalen men här var det fortfarande brunt på marken, så man hade i regel lite hö med sig. När man hade installerat sig så fans mat till korna, sedan gick man till Västvallen en liten tripp på 6 km när maten var slut gick man till nästa vall, och när hösten kom gick man hem till Råndalen.

Efter ett par timmar i trevlig samvaro i solskenet gick färden vidare mot nytt mål. Efter ca 15 km var vi framme vid dagens sista mål Glötdalsvallen. Här tog Lars Fohlin emot oss. Han berättade lite om vallen och bjöd på fika. Sedan gick färden mot Glöte, bakom Flon tog vi farväl av varann och tackade för en trevlig dag.

Vid pennan Erik L

Övriga som var med och ordnade med skoterfärden Ingrid, Kennet, Birgitta och John.

 
   

© Glöte Byalag | info@glotebyalag.se | Sidan uppdaterad 2018-11-27